Otevřít menu
Fabio ochutnejte region
prodej olejů

prodejny výrobků vašeho kraje

Facebook farmářská prodejna

KOZÍ FARMA PĚNČÍN

Kozí farma PěnčínSnad všichni jste někdy zaslechli … „Jsi mlsná jako koza…“ – pořekadlo, které je založeno na pravdě. Koza je vybíravá a nic špatného nesežere, proto jsou výrobky z kozího mléka zdravé. Kozí farmu Pěnčín založil pan Josef Pulíček s manželkou před 20 lety, kdy přivezli první tři kozy v osobním autě.

Začátky nebyly snadné, ale byli mladí, a to jde všechno samo. Dnes na farmě chovají stádo 900 koz a 500 dojných ovcí a vyrábí široký sortiment sýrů, mléčných zakysaných výrobků, tvarohových pomazánek a jogurtů. Baví je vyrábět sýry a mléčné výrobky tak poctivě, jako se to dělávalo kdysi.

Zvířata z farmy Pěnčín se pasou ve volné přírodě na pastvě, jsou zdravá, spokojená a mají lahodné mléko, ze kterého se ručně zpracovávají sýry a mléčné výrobky. Každý výrobek je tak originál a díky ekologickému chovu je i chuťově bohatší. Nejvíce je těší vidět návštěvníky, kteří si při ochutnávce pochutnávají na výrobcích a nemohou se rozhodnout, který z nich je nejlepší.

Koza a žralok jsou snad jediná zvířata, u kterých nikdy nebyla zjištěna rakovina. Proto jsou kozí produkty účinné proti zhoubným nádorům.

Kozí mléko je bílá kapalina produkovaná mléčnými žlázami koz. Původně bylo určena pro výživu mláďat, u zdomácnělých zvířat však byla její produkce šlechtěním navýšena a rozšířena na celý rok, aby ji lidé mohli využít pro svou vlastní potřebu. Kozí mléko lze vyhodnotit jako kvalitnější, lépe stravitelné a zdravotně prospěšnější, ovšem pouze za předpokladu, že je dbáno na vysokou kvalitu krmiva. Proto je velmi důležité vědět v jakých podmínkách je stádo koz chováno.

Průkazné rozdíly mezi kozím a kravským mlékem jsou ve složení a struktuře tuku – v kozím mléce jsou tukové kuličky menší a lépe rozptýlené, což způsobuje lepší stravitelnost. Specifická chuť kozího mléka souvisí s vyšším obsahem mastných kyselin s krátkým řetězcem, především kyseliny kaprinové. V porovnání s kravským obsahuje kozí mléko větší množství nenasycených mastných kyselin linolové a linolenové, které mají vliv na zvýšení odolnosti organismu proti infekčním chorobám a normalizují přeměnu cholesterolu tzn. působí proti ateroskleróze. V kozím mléce je více esterů glycerolu, které jsou důležité pro výživu novorozenců a naopak méně kyseliny orotové, což může hrát roli v prevenci ztučnění jater.

Při výběru dodavatele kozích produktů by jste měli mít na paměti, že prvopočátkem všeho je půda, kousek země… Ideálně má farmář vlastní pole, na kterém pěstuje obiloviny, jenž sklízí, ošetřuje traviny, seče, suší a sklízí seno. Takto soběstačný chovatel Vám zajistí kvalitní krmivo, které zrcadlí kvalitou mléka, z něhož vyrábí neméně kvalitní sýry, jogurty, či tvaroh. U kozího stáda jde ruku v ruce vedle kvalitního krmiva též o hygienu. Čistota chovných zvířat by měla být na prvním místě.
Kozí mléko se používá nejen v potravinářském oboru, ale též v lidovém léčitelství. Jde o důležitou složku v dermatologii, jelikož přispívá k léčbě různých ekzémů a vyrážek.

Možná Vám kozí mléko a produkty z něj chutnají, možná ne. Ale jeho účinky jsou téměř až zázračné, pomůže s řadou neduhů a je prevencí proti zhoubným nádorům.
Pozitivně působí proti stresu a migrénám, proti revmatismu, proti ekzémům a alergiím. Také posílí imunitu člověka a blahodárně působí proti nemocem trávicího ústrojí, slinivky a jater.

Syrovátka od kozy obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin i kyselin prospěšných pro naše tělo. Pomůže i při redukci váhy, nemá moc kalorií a snižuje hladinu cholesterolu, podporuje látkovou výměnu a pomáhá tělu vylučovat toxické látky. Její konzumace je vhodná i během těhotenství.

KONTAKT:

FARMA PĚNČÍN

Pěnčín 60
468 Pěnčín, okr. Jablonec nad Nisou
Tel.: +420 483 368 430
www.farmapencin.cz

přehled dodavatelů