DVORNÍK
PEKÁRNA DVORNÍK
Celozrnná a bezlepková pekárna Dvorník vznikla r. 1995 jako součást obchodu se zdravou výživou (jednoho z prvních v Praze). Klasické staročeské receptury si manželé Jana a David Dvorníkovi upravovali zprvu pro potřeby své rodiny se čtyřmi dětmi bez bílé mouky a bílého cukru, bez mléka i konzervantů či Éček, za použití starých druhů obilovin: jáhel, pohanky, špaldy, žita a ovesných vloček. A později na přání zákazníků přibyly receptury i pro diabetiky, celiaky, vegany, i různé varianty pečiva bez alergenů. Všechno vyrábějí ručně, z českého Bio obilí, s maximální péčí a láskou. Vždy lpěli na tom, aby pečivo bylo nejen zdravé, ale i velmi chutné.
Dvorníkovi zavážejí své výrobky do obchodů se zdravou výživou, kaváren, příležitostně na rauty a pravidelně na různé farmářské trhy v Praze, kde mají své stánky od úterý do soboty. Výrobky naleznete i v našich prodejnách FABIO OCHUTNEJTE REGION.
Ze široké nabídky BIO celozrnných kvasových chlebů je asi nespecifičtejší trvanlivý křupavý chléb, kdy se chlebové těsto ručně rozvaluje na tenoučké pláty (to je opravdu dřina!) a ty se pak v peci nasucho upečou. Je to skvělá varianta zdravého křoupání, oproti chipsům nesmažená, bez bílé mouky,
bez droždí i konzervantů. Z BIO celozrnných druhů mouky pečou 17 druhů pečiva s různými semínky a kořením. Bojíte-li se ochutnat pečivo bez lepku nebo samotnou pohanku (nejlepší zdroj rutinu pro krev a cévy), zkuste některý z pohankových křupavých chlebů, strach vás přejde. Dalšími skvělými výrobky jsou bezlepkové koláče, například agarový dezert bez mouky, vajec, laktózy i tuku - korpus je pouze z ochucených uvařených jáhel a šťavnatost dodává ovoce v agaru (mořské řase).
Pro ty, co preferují tradiční chutě, doporučujeme jejich klasické francouzské quiche, obohacené o BIO celozrnnou mouku nebo odlehčenou variantu bezlepkových quichů z pohankové mouky, např. špenátový quiche s uzeným tofu je i bez laktózy, veganský.
KONTAKT: